پایان نامه درمان بازسازی شناختی و شیوه مطالعه در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان

پایان نامه درمان بازسازی شناختی و شیوه مطالعه در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان پایان نامه درمان بازسازی شناختی و شیوه مطالعه در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان

دسته : روانشناسی و علوم تربیتی

فرمت فایل : word

حجم فایل : 327 KB

تعداد صفحات : 141

بازدیدها : 475

برچسبها : درمان بازسازی شناختی شیوه مطالعه اضطراب امتحان دانش آموزان

مبلغ : 10000 تومان

خرید این فایل

دانلود پایان نامه اثربخشی درمان بازسازی شناختی و شیوه های صحیح مطالعه در کاهش علایم اضطراب امتحان در دانش آموزان

معرفی پایان نامه اثربخشی درمان بازسازی شناختی و شیوه های صحیح مطالعه در کاهش علایم اضطراب امتحان در دانش آموزان

هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی دو روش آموزش شناختی - رفتاری و آموزش مهارت های تنظیم هیجان بر خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دارای اضطراب امتحان بود. نتایج پژوهش نشان داد که هر دو روش آموزشی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان مؤثر بوده اند و اثربخشی روش شناختی- رفتاری از روش تنظیم هیجان در کاهش اضطراب امتحان بیشتر بوده است. این یافته نشان می دهد که روش شناختی - رفتاری یک راهبرد مؤثر و پیشگیرانه برای کاهش اضطراب امتحان است و به دانش آموزان این توانایی را می دهد که اضطراب خود را کنترل نموده و میزان سازگاری روان شناختی خود را بالا ببرند. در روش های شناختی - رفتاری تلاش می شود تا دانش آموزان دارای اضطراب امتحان را از افکار آشفته و اضطراب زایی که از آنها در قبل و حین امتحان سر می زند، آگاه سازند. به آنها به وضوح آموزش داده می شود تا خودگویی های ناسازگارانه را که در موقعیت های استرس زا طرح می شوند، برطرف ساخته و راه های نسبتا خوش بینانه ی تفسیر را در خود، به ویژه در هنگام امتحان به وجود آورند. در جریان درمان، مراجع تشویق می شود تا افکار ناراحت کننده خود را مورد سؤال قرار دهد و خودگویی های جایگزین برای مقابله با اضطراب امتحان را طراحی نماید. نتایج این پژوهش در راستای این یافته حیدری است که برنامه های ترکیبی شناختی-رفتاری و مهارت های زندگی منجر به کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان می شود. همچنین با این یافته حسینی که بین مهارت مقابله با هیجان ها و پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت وجود دارد، همخوان است.

اهمیت و ضرورت تحقیق:

جامعه امروز با یک تغییر سریع به جلو می رود و عدم انطباق با تغییرات آن، موجب عدم سازگاری انسان ها می شود. برای انطباق دادن خود با محیط، باید هم محیط و هم خود شناخته شود. احتیاجات و نیازهای افراد به دقت مورد کنکاش قرار گیرند، اگر این تحولات را وارد جریان دانش کنیم باید آموزشگاه، مدرسه و دانشگاه این تغییرات را در نظر بگیرند. یکی از موضوعاتی که امروزه در روانشناسی به طور گسترده مطالعه می شود، نقش هیجانات و عواطف است. اضطراب امتحان می تواند عملکرد دانش آموز را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین درک اضطراب امتحان، روند و تأثیرات آن ضروری است.

بایستی گفته شود، که اضطراب در بین انسان ها وجود دارد، هر موجود با هوشی، اضطراب دارد، می توان گفت که اضطراب یک حالت طبیعی بدن است، انواع متعدد مسائل زندگی فردی، اجتماعی و جسمانی ایجاب می کند که به طور دائم از خود سازگاری نشان دهیم، غیر از اضطراب چه چیزی ما را بر جلو بر می دارد و هر انسانی که فکر می کند دارای سهمی از اضطراب است و به طور کلی می توان گفت 10 درصد اضطراب ها برای یک انسان عادی، ضرورت دارند اما متاسفانه این درصد همیشه پایین نیست. به علت تأثیرات مخرب این پدیده، مطالعه شیوه و برنامه های گوناگون برای درمان اضطراب امتحان محور فعالیت های پژوهشگران بوده و از این میان مداخلات شناختی که بیشتر روی اجزای تشکیل دهنده نگرانی متمرکز می شوند، توجه بسیاری از پژوهشگران رابه خود جلب کرده است.

به هر حال، انسان ها دارای سهمی از اضطراب هستند که از پایین ترین حد تا بالاترین حد گسترده شده است. به همین خاطر نیاز است تا به اهمیت و گستردگی مسئله پرداخته شود.

با شروع فصل امتحان باز هم شاهد سردرد، تهوع، دل درد و... ناشی از استرس فراگیر امتحانی، میان دانش آموزان و دانشجویان هستیم. استرس و اضطرابی که هر ساله با شروع فصل امتحانات، حتی جامعه شناسان، روان شناسان و کارشناسان مسائل آموزشی و تربیتی را هم به تحلیل، هشدار و ارائه راهکارها وا می دارد. پس ضرورت دارد تحقیقاتی در زمینه اضطراب و به خصوص اضطراب امتحان صورت پذیرد. در این پژوهش نیز سعی شده است تا میزان اضطراب امتحان و ارائه دو نوع روش درمانی بازسازی شناختی و شیوه های صحیح مطالعه در جهت کاهش علایم اضطراب دانش آموزان گامی مثبت برداریم. این پایان نامه بر آن است تا به این سوال پاسخ دهد کدام یک از شیوه های درمانی در کاهش علایم اضطراب دانش آموزان موثر می باشد.

اضطراب امتحان چیست

اضطراب امتحان به عنوان پدیده ای رایج که به وفور در مراکز آموزشی و تحصیلی دیده می شود. همبستگی بالایی با عملکرد موفق یا ناموفق دانش آموز دارد. آرکین و همکاران اضطراب امتحان را ناشی از احساس ناکارآمدی و درماندگی دانسته آن را با کاهش عملکرد مرتبط تلقی می کنند. وقتی که فرد در خصوص کارایی و توانایی ذهنی خود در موقعیت امتحان دچار نگرانی و اضطراب گردد به نحوی که موجب کاهش و افت عملکرد واقعی وی شود می توان گفت که او دچار اضطراب امتحان است. (همچنین پایان نامه رابطه شادکامی و عملکرد تحصیلی دانشجویان را در مورد عملکرد تحصیلی ببینید)

روش های کاهش اضطراب امتحان

1- درمان دارویی.

2- درمان شناختی : بیان خود، ابراز خود ، آگاهی از افکار پریشان و مولد اضطراب.

3- درمان منطقی هیجانی : بازسازی اعتقادات و باورهای غیر منطقی افراد که پایه اختلال هیجانی و رفتار علیه خود می باشد.

4- حساسیت زدایی منظم.

5- کسب مهارت های مطالعه.

6- استفاده از روش های تن آرامی (رفتار درمانی)

درمان بازسازی شناختی

یکی از فنون شناختی کارآمد، بازسازی شناختی است. فرض اساسی بازسازی شناختی این است که واکنش های هیجانی و رفتاری فرد، معلول صرف وقوع آن حوادث نیست بلکه ناشی از تفسیر وقایع است. روش بازسازی شناختی به فرد کمک می کند تا تمرکز بر تکلیف و عدم تمرکز بر پاسخ های خود محوری را فرا گیرد. در این روش، درمانگر، دانش آموزان را از افکار به وجود آورنده اضطراب آگاه می کند و به آنها می آموزد که به بیان و ابزار خود بپردازند و پاسخ های شناختی ناسازگار خود را بیرون بریزند و سرانجام به آنها می آموزد که به طور نسبی روش های تفسیر کردن و برچسب زدن بر انگیختگی های هیجانی را که در موقعیت های امتحان به طور مستمر فراخوانده می شود، به کار گیرند. در بررسی های گوناگون مربوط به روش های شناختی، درمان جنبه نگرانی اضطراب امتحان مدنظر بوده و نتایج حاصل از این روش، به طور معنی داری بیانگر کاهش مولفه نگرانی اضطراب امتحان است. ...

پایان نامه حاضر در سه فصل همراه با منابع تهیه گردیده است. فصل اول پایان نامه مربوط به طرح مسئله، اهداف، فرضیه و معرفی متغیرها و... می باشد. فصل دوم به مبانی نظری و فصل سوم پایان نامه به روش تحقیق و بررسی نتایج اختصاص دارد.

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید